Výběr ventilátoru se světlem

Na první pohled si ventilátoru v místnosti možná ani nevšimnete, ale zajisté mezi vašimi přáteli a v rodině vyvolá reakce plné nadšení. Stropní ventilátor se světlem je totiž ideálním netradičním doplňkem interiéru vašeho domova.

Stropní větrák se světlem je skvělý pro malé pokoje, protože spojuje lustr s ventilátorem dohromady.

Samozřejmě že nejdůležitější je jeho funkce, na druhou stranu může ale stropní ventilátor se světlem výrazně přispět k celkovému dojmu a vzhledu místnosti.

Základová fotografie zdarma na téma čirý, design, detail

                                                                                           (Zdroj: Pexels.com)

Podle čeho ventilátor vybrat?

Světlo s ventilátoremNejdůležitějším aspektem při výběru stropního ventilátoru se světlem by měly být vaše preference na design, tedy jednoduše řečeno – kupte si takový ventilátor, který se vám bude líbit.

Důležité je ale také přizpůsobit jednotlivé prvky celkovému ladění místnosti. Tedy pokud máte ve vašem pokoji zaoblené tvary, nekupujte ventilátor s ostrými lopatkami. Jestliže je váš pokoj spíše minimalistický a neobsahuje mnoho doplňků, koupě extravagantního ventilátoru se světlem by mohla být spíše ke škodě. Je-li většina nábytku dřevěná, hodí se koupit i ventilátor s lopatkami ze dřeva (prodej již ukončen), ale obecně vzato materiál nehraje až tak důležitou roli. Zařizujete-li váš pokoj „od nuly“, máte zpravidla mnohem větší možnosti, než když kupujete ventilátor se světlem do již zařízené místnosti.

Žárovky pro stropní vENTILÁTOR

Při koupi je důležité sledovat, jakou žárovku můžete do stropního ventilátoru namontovat. Typy závitů i wattáž nejsou sjednocené. Každý výrobce zpravidla nabízí víc typů patic, aby si uživatel mohl vybrat ke své spokojenosti.

Samotná žárovka nebývá součástí balení ventilátoru. Můžete si ji dokoupit samostatně podle svých preferencí.

S jakými typy patic se nejčastěji setkáte?

Stropní ventilátory mívají různé typy závitů a také různé množství světelných zdrojů. Některé mají místo pouze na 1, některé mají 3 a více.

Typy osvětlení stropních ventilátorů

Můžete si vybrat bodové osvětlení, nebo svítidlo zakryté krytem, nejčastěji z matného skla.

Jaké jsou nejčastější závity u stropních ventilátorů s osvětlením? Bývají to typy E14, E27, GU10, G9 a podobně - tedy nejznámější závity, které v Česku známe.

Povolené příkony se pohybují okolo 40W, nebo 60W.

Výjimečně má ventilátor již zabudované LED světlo, které není potřeba dokupovat.

Jak sladit barvy  

Jedním z nejdůležitějších prvků v designu je barva. Velice vhodné je barvu ventilátoru sladit s ostatním zařízením interiéru. Kdybyste chtěli zjistit dominantní barvu ve vašem pokoji, zaměřte se na čtyři výrazné prvky, které se v něm nachází a podle nich zvolte i barvu ventilátoru. Obecné pravidlo ale zní, že do světlé místnosti se hodí lépe světlý ventilátor a naopak. Pokud bude barva opačná, bude ventilátor naopak kontrastní a upoutá na sebe pozornost, což může být také účelem.

A jak vypadá skutečnost?

V našem e-shopu si můžete prohlédnout nepřeberné množství stropních ventilátorů se světlem i bez, mezi kterými jistě naleznete ten, který vám padne do oka. Do dětského pokoje se například výborně hodí stropní ventilátor Rainbow, který svými barevnými lopatkami potěší každé dítě.

U některých stropních ventilátorů má dokonce každá strana lopatek jinou barvu, takže si můžete vybrat, který vzhled je vám aktuálně milejší.