Čistička vzduchu pro alergiky a astmatiky

Trápí vás alergie a astma? Zkuste si domů zakoupit čističku vzduchu s vypínatelným ionizátorem. U některých typů astmatu jsou spouštěcími faktory látky obsažené ve vzduchu. Astma pak většinou zhoršují alergeny, pobyt v zakouřených místnostech (škodí pasivní i aktivní kouření), znečištěný vzduch, nedostatečné větrání bytu, nebo dlouhý pobyt v místnosti se zapnutou klimatizací. Pokud doma snížíte koncentraci alergenů, prachu a plynných škodlivin, mohli byste tak ulehčit svým zdravotním problémům. Toho dosáhnete velmi snadno s pomocí čističky vzduchu.

Čistička vzduchu pro astmatiky - Gavri

Čistý vzduch dělá domov domovem

U astmatu je čistota vzduchu velice důležitým faktorem. Je ovšem nutno říci, že čistička vzduchu určená pro astmatiky nevyléčí vaši nemoc, ale uleví od příznaků. Nikdy zcela nepotlačí projevy vašeho onemocnění, které byste vždy měli nejprve konzultovat s vaším lékařem.

Čistička vzduchu vám nijak nepomůže proti alergiím na potraviny, léky, hmyzí bodnutí; s alergiemi na zvířata a roztoče pomůže pouze částečně. Užitečná je tehdy, pokud jste alergičtí na jemné částice (alergeny), které jsou přítomny ve vzduchu. Velice efektivně totiž odstraňuje prach, pyl, spory plísní, polétavé alergeny ze zvířat, toxické plyny a zápachy např. z cigaret a vaření. Představujeme čističku vzduchu s HEPA filtrem, zde s otevřeným krytem HEPA filtru.

Čističky pomáhají v případě alergií:

  • na prach
  • na pyl
  • na plísně, resp. plísňové spóry
  • nečistoty šířené vzduchem
  • látky vzniklé hořením (cigaretový kouř, popílek ze spalovacích motorů a průmyslu, plynové vařiče apod.)

 

Částečně pomáhají v případě alergií na:

  • roztoče - filtrují schránky mrtvých roztočů, které se zvedají do vzduchu
  • zvířata - zachycují polétavé zvířecí chlupy a prach, který zvířata mohou nést v kožichu
  • plynné deriváty chemických sloučenin (např. formaldehyd, benzen)

 

Neužitečné jsou na alergie na:

  • potraviny, nebo aditiva ve stravě,
  • látky v lécích a kosmetických přípravcích
  • hmyzí bodnutí

 

Čističky v pylové sezóně

Má smysl mít čističku vzduchu pro alergiky doma, když je stejně nejvíc pylů venku? Ano, samozřejmě! V pylové sezóně je koncentrace alergenů ve vzduchu vysoká a snadno se stane, že vletí dovnitř otevřeným oknem nebo je přinesete domů na oblečení a ve vlasech. Čistička vzduchu vás těchto částic zbaví. Budete se moci v klidu vyspat a předejít alergickým projevům - dýchacím potížím. Umístěním čističky vzduchu do interiérů, ve kterých trávíte 2/3 svého času (domácnost a pracoviště) výrazně vylepšíte svou životní úroveň i zdravotní stav. (Na obrázku Clean Air Optima 508)

Čistota půl zdraví                  

Čistička vzduchu pro alergiky tvoří jen část boje proti alergiím. Pokud máte doma vysoké koberce, deky, pokrývky nebo nástěnné ozdobné závěsy, jsou to přesně místa, kde se usazuje nejvíce prachu, a je nutné je pravidelně čistit, nebo je vyměnit za jiné vybavení. Stejně tak je potřeba pravidelně vysávat a utírat prach. V opačném případě může čistička jet na nejvyšší výkon, ale pevně usazené prachové částice z místnosti neodstraní. Čističky vzduchu zvládnou odfiltrovat pouze nečistoty obsažené ve vzduchu. Po nějaké době sami uvidíte, jestli se vám doma dýchá příjemněji a snáze.

Podpořte čističku a zvyšte tak její účinky

Je dobré provést další opatření. Čističku vzduchu zapínejte po vyvětrání (aby zachytila nečistoty z dopravy, přírody) a po úklidu, zejména vysávání, které do vzduchu rozvíří prach usazený na zemi. Zvažte použití vysavačů s HEPA filtrem. Vhodné je taky pořídit si do domu zvlhčovač vzduchu s ionizátorem, který upravuje kvalitu vzduchu tak, že do něj vhání vodní páru a záporně nabité ionty, které zvyšují jeho kvalitu - podobně jako po bouřce. Zvlhčený vzduch potlačuje prašnost a je jemnější k dýchacím cestám. Vzduch se snadněji vdechuje a je voňavější, příjemnější.

Čistička vzduchu pro astmatikyČistička vzduchu pro náročné

Aby byl vzduch u vás doma opravdu ideální, je dobré pořídit si čističku vzduchu pro astmatiky s velkým výkonem a množstvím filtrů. Cena čističky pro astmatiky je pak vyšší, ale její účinnost je až 99,97%, což znamená, že vzduch pročistí opravdu dokonale. Velice dobrá pro astmatiky je čistička vzduchu Noaton DF 4123 HEPA, odvlhčovač a čistička vzduchu, která obsahuje 5-ti stupňovou filtraci vč. HEPA filtru, a také vypínatelný ionizátor vzduchu.

Pokud přemýšlíte nad koupí čističky vzduchu, podívejte se na naši nabídku a vyberte si přístroj, který bude splňovat vaše požadavky.

(Na obrázku: Comedes Lavaero 240)

Nejlepší čističky vzduchu podle našeho testu